Vantaalaisesta kauppakeskuksesta tuli osa kansainvälisen sijoittajajätin rakennemuutosta

Unibail-Rodamco-Westfield kertoi viime viikolla myyneensä Elolle 34 prosentin omistusosuutensa vantaalaisesta kauppakeskus Jumbosta noin 250 miljoonalla eurolla.

Kyseessä oli Euroopan suurimman kaupallisiin kiinteistöihin keskittyvän sijoitusyhtiön ainoa sijoitus Suomeen, joten samalla Suomen kiinteistömarkkinoilla poistuu kokonaan yksi suuri ulkomainen sijoittaja.

Yhtiö ehti olla Jumbon omistajana 14 vuoden ajan.

Kauppakeskusjätistä tuli globaali viime vuonna, kun australialainen Westfield ja eurooppalainen Unibail-Rodamco fuusioituivat, ja nyt se siivoaa salkkuaan isolla kädellä.

Jo aiemmin yhtiö on kertonut myyvänsä kiinteistöjään kolmen miljardin euron edestä, ja viime kuussa se ilmoitti nostaneensa tavoitteen kuuteen miljardiin euroon. Tähän mennessä myyntejä on toteutettu nyt 3,7 miljardin euron edestä.

Suomea vastaan yhtiöllä ei ole mitään, mutta se haluaa päästä eroon muun muassa kohteista, joissa sillä ei ole mahdollisuutta päästä suurimmaksi omistajaksi. Lisäksi yhtiötä kiinnostavat eniten kauppakeskushankkeet, joihin voi yhdistää kaupunkikehitystä ja esimerkiksi asunto- tai hotellirakentamista.

Yhtiö kertoo Kiinteistö-uutisille, että se harkitsee edelleen kaikkia kiinnostavia investointimahdollisuuksia myös Pohjoismaiden pääkaupungeissa, kun niitä tulee eteen. Niitä voi tulla vastaan vielä myös Helsingissä – tai sitten ei.

Amsterdamin ja Pariisin pörsseihin listattu Unibail-Rodamco-Westfield omistaa edelleen viisi kauppakeskusta Pohjoismaissa, joista kolme se luokittelee lippulaivakohteiksi. Ruotissa se omistaa muun muassa Mall Of Scandinavian.

Yhteensä sen salkussa on vielä 92 kauppakeskusta, jotka muodostavat 87 prosenttia sen 65 miljardin euron kiinteistövarallisuudesta. Kehityshankkeita sillä on putkessa noin 12 miljardin euron edestä.

Edellinen artikkeliTalonrakennusteollisuus: Asunto-osakeyhtiölain muutos paras lakiuudistus moniin vuosiin
Seuraava artikkeliLehtileikkeet: Vuokra-asuntomarkkinoilla alueelliset erot kasvavat