Rovaniemeltä löytyy loistava esimerkki suomalaisesta virkamiespyörityksestä. Pääosaa siinä näyttelee kaupungin keskustassa sijaitseva Valistustalo.
Kiinteistön omistaja LYY-kiinteistöt haluaisi myydä tontin rakennusyhtiölle, jotta ränsistyneen talon tilalle saataisiin asuin- ja liiketiloja.
Tontille haettiin purkuluvan sisältävää rakennuslupaa. Rovaniemen ympäristölautakunta myönsi luvan. Sitten Lapin ely-keskus valitti luvasta. Hallinto-oikeus hyväksyi valituksen. Ympäristölautakunta valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen. KHO kumosi hallinto-oikeuden päätöksen.
Sen jälkeen paikallinen perinneyhdistys jätti ely-keskukselle hakemuksen rakennuksen suojelemiseksi. Museovirasto puoltaa. Rakennusta ei voi purkaa, ennen kuin ely-keskus jälleen käsittelee asiaa.
Talo on varmasti kulttuurihistoriallisesti merkittävä, osa suomalaisen yhdistystoiminnan historiaa, mutta katoaako historia fyysisten seinien mukana? Peruskoululta näyttävä rakennus ei todellakaan hivele silmiä. Yhdistystoiminnan kultavuosien jälkeen se on toiminut yökerhona.
Ympäristöministeriö asetti viime viikolla työryhmän pohtimaan kaavoituksen ja rakentamisen sujuvoittamista. Yrityselämän katsantokantaa työryhmässä edustavat Rakli, RT ja Helsingin seudun kauppakamari.
Tavoitteena on muun muassa rajoittaa ely-keskusten oikeutta valittaa kaavapäätöksistä. Samalla yritetään sujuvoittaa täydennysrakentamista ja käyttötarkoituksen muutosprosesseja.
Toivottavasti jatkossa otamme valitusyhteiskunnasta askelen kohti valistuneempaa yhteiskuntaa. Viranomaistahojen osaoptimoimisen on muututtava kansantalouden yhteisen edun edistämiseksi, sillä aivan kaikkien aika on kallista.