Talot suojaavat meitä

Uusiin asuntoihin rakennettavien väestönsuojien tarpeellisuutta on uskallettu pohtia jo useampaan otteeseen. Toivottavasti uusi hallitus tekee saman. Rakentamisen kustannusten nousua voisi hillitä edes sillä, että normistoja järkevällä tavalla kevennettäisiin. Kasvukeskukset tarvitsevat lisää asuntoja.

Pelastusalan Keskusjärjestön mukaan suurin osa suomalaisista kannattaa väestönsuojien rakentamista. Suoja kuulostaa hyvältä.

On kuitenkin melko yleinen harhaluulo, että väestönsuojaan voi rynnätä pakoon vaikkapa yhtäkkistä myrkkypilveä. Ei se niin mene. Myrkkypilvi, ydinonnettomuus tai terrori-isku pitää tietää ainakin pari vuorokautta etukäteen. Sen verran menee aikaa siihen, että väestönsuoja saadaan käyttökuntoon.

Käytännössä väestönsuojat ovat sotatilaa varten. Monien mielestä kerrostalon väestönsuoja ei mene hukkaan, koska se on kätevä lisävarasto. Eläkkeelle siirtyneet polkupyörät eivät kuitenkaan tarvitse ympärilleen erikoispaksua betoniseinää, vesipistettä ja ilmansuodatuslaitteistoja.

Väestönsuoja ei ole vain muutamia lisäneliöitä. Sen erikoisrakenteet ja varustus maksavat paljon. Väestönsuojan rakentaminen voi käytännössä maksaa asunnon verran.

Asia on toki monitahoinen, mutta ehkäpä tässä asiassa voitaisiin katsella enemmän länteen kuin itään. Ruotsi luopui väestönsuojien pakkorakentamisesta jo kymmenen vuotta sitten. Tavallinen talokin riittää normaalitilanteessa suojaksi.

Edellinen artikkeliVuokra-asunnoista reilu kolmannes yksityisomistuksessa
Seuraava artikkeliVelanmaksun vaikeudesta