Taiteilijoille senioritalo ja nuorille vuokra-asuntoja yhteishankkeena Kalasatamaan

    Helsingin Kalasataman taiteilijoiden senioritalon ja kahden nuorille tarkoitetun vuokratalon rakennuttajien yhteishanke etenee.

    ARA-tuotantona rakennettavat kolme seitsemänkerroksista taloa nousevat Hermannin Rantatien ja Tukkutorinkujan rajaamille tonteille. Samassa korttelissa rakennetaan parhaillaan yhdelle tontille kerrostaloa, johon tulee asumisoikeusasuntoja. Lopuille kolmelle tontilla on suunnitteilla ryhmärakennuttamista.

    Ikääntyville kuvataiteilijoille, muotoilijoille ja kirjailijoille tarkoitettuun Kiinteistöyhtiö Ars Longaan tulee 56 vuokra-asuntoa, enimmäkseen kaksioita. Nuorisosasuntoliitto NAL:in taloon on suunniteltu 77 asuntoa nuorille ja Settlementtiasuntojen yhdessä Diakonia-ammattikorkeakoulun kanssa rakennuttamaan taloon 81 opiskelija-asuntoa. Hankkeita yhdistää myös se, että talojen yhteistilat ovat kaikille kolmelle talolle yhteiset, kuten kerhohuone, saunat ja pesula.

    -Käymme vielä  neuvotteluja hankkeesta tarjouksen tehneen urakoitsijan kanssa. Lisäksi hankkeemme on ARAssa käsiteltävänä. Kunhan pääsemme aloittamaan rakentamisen tänä kesänä, talot valmistuvat arviolta vuoden 2020 alussa, kertoo Kiinteistöyhtiö Ars Longan toimitusjohtaja Tuula Paalimäki. Kiinteistöyhtiön osakkaat ovat Ateljeesäätiö, tekijänoikeusjärjestö Kuvasto, Suomen Kirjailijaliitto ja ornamolaisten senioritaloyhdistys.

    Jos tarjouksia sai aiemmin nihkeästi ARA-tuotannon hankkeille, nyt tilanne on hankaloitunut entisestään. Paalimäki huomauttaa, että rakentamisen korkeasuhdanteessa rakennusliikkeillä on pulaa pätevästä työnjohdosta. Hän on kuullut hankkeista, joihin tänä vuonna ei ole tullut yhtään tarjousta.