Rakennuslupatilastoja ei kannata säikähtää

Tilastokeskus julkisti tällä viikolla varsin hurjalta näyttävät rakennuslupatilastot. Niiden mukaan myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä laski tammi-maaliskuussa 16 prosenttia ja asuinrakennusten rakennuslupien kappalemäärä peräti 28 prosenttia.

Kesä on ollut viileä monellakin tapaa, mutta tuskin aivan näin viileä. Tilastokeskuksen tuoreimpiin rakennuslupalukuihin ei välttämättä voi luottaa.

Rakennustuotantotilastot olivat teknisten ongelmien vuoksi todella pitkällä tuotantokatkolla, viime syksystä saakka. Vaikka tilastotuotanto on nyt palannut normaaliksi, nyt julkaissut tiedot voivat edelleen tarkentua. Tilastokeskuksen mukaan täydennyksiä voi tulla vielä useamman kuukauden ajan.

Lisäksi suuri muutos on siinä, että Tilastokeskus vertaa nyt rakennuslupien ennakkotietoja vertailukauden toteutuneisiin lukuihin. Aiemmin näin ei ollut: ennen muutosta rakennuslupien ennakkotietoja verrattiin vertailukauden ennakkotietoihin.

Ennakkotiedot ovat yleensä aina vajaat. Siksi nyt julkaistuihin lukuihin on syytä suhtautua varovaisesti.

Monet muut indikaattorit ovat näyttäneet huomattavasti positiivisimmilta, muun muassa RT:n toukokuinen asuntotuotantokysely.

Tilastokeskuksen mukaan asuntoaloitusten määrä nousi edellisvuodesta. Siihen voi luottaa, sillä järjestelmän muutos koskee vain rakennuslupatilastoja.

IWG The Global Workspace Leader
Edellinen artikkeliKreikka vaikuttaa – mutta miten?
Seuraava artikkeliKiinabuumi voimistuu