Rakenna tehokkaammin tietomallintamisen avulla

Tietomallien avulla suunnitellaan ja rakennetaan entistä virheettömämmin ja kustannustehokkaammin. Tulkinta muuttuu tiedoksi, joka on kaikkien saatavilla.   

Työmailla on opittu luovimaan. Ainahan roiskuu, kun rapataan.

Ensiksi paikalle ehtinyt asentaja vetää putket sinne, minne ne helpoiten saa. Viimeisiä asennuksia tekeviltä vaaditaan jo todellista luovuutta. Joskus luovuuskaan ei riitä, vaan joudutaan tekemään uusia läpivientejä tai alakattomuutoksia. Jokaisessa kerroksessa.

Ajattelehan, jos tämä sama tapahtuisi esimerkiksi kokoonpanolinjoilla. Jos valmistetut osat asennettaisiin tulkinnanvaraisesti, eivätkä viimeiset osat enää sopisikaan paikoilleen? Näinhän ei käy, koska aivan jokainen komponentti on mallinnettu kolmiulotteisesti ja jokainen malli sisältää tarkat tiedot tuotteen materiaaleista ja mitoista.

Taustalla on tietomalliajattelu. Monilla toimialoilla mallintamisesta on jo tullut standardi. Näin käy myös rakentamisessa.

Tietomallintamisen hyödyt   

Perinteinen suunnittelu on 2-ulotteista. Tietomallintamisessa (Building Information Model, BIM) rakennus mallinnetaan kolmiulotteisesti yksityiskohtia myöden. Mitä hyötyä tästä on?

  1. Kohteen myyminen ja ostaminen helpottuu

Tilaaja ja loppukäyttäjät voivat ikään kuin astua tietomallinnettuun kohteeseen jo suunnitteluvaiheessa. Molemmat voivat nähdä, miltä suunniteltu lopputulos näyttää ja tuntuu.

  1. Ennustettava ja kustannustehokas urakka

Kun rakennusosien tiedot kuvataan tarkasti tietomalliin, sen pohjalta saadaan tarkat määräarviot tarjouslaskennan tueksi. Mitä tarkempi malli, sen isompi hyöty niin urakoitsijalle kuin tilaajallekin. Urakkahinnoittelun riski pienenee merkittävästi ja tilaaja voi luottaa siihen, ettei yllätyksiä tule.

  1. Vähemmän virheitä

Tietomalli ehkäisee virheitä, joihin on työmailla vuosien saatossa totuttu, koska sen sisältämä tarkka tieto seinien geometriasta ja lujuudesta, talotekniikasta ja sen vaatimista varauksista sekä läpivienneistä on kaikkien ulottuvilla reaaliaikaisesti. Asentajan ei tarvitse enää arvailla, mikä putki menee yläpuolelta ja mikä alapuolelta, eikä työmaalle tulla enää väärien työkalujen kanssa.

  1. Suoria kustannussäästöjä

Tietomallien avulla erilaisten suunnitteluvalintojen kustannusvaikutukset nähdään heti. Esimerkiksi rakennuksen optimaalinen sijoittelu tontille muun muassa auringonvalon lämpövaikutukset huomioimalla voi merkitä todella suuria säästöjä.

Tietomallien avulla muutosten hallinta on paljon helpompaa kuin papereiden kanssa pelaaminen. Kaikilla on käytössään yhteinen, ajantasainen tietomalli. Suunnitelmiin tehtävien muutosten kustannusvaikutukset nähdään heti.

Tietomallintaminen yleistyy jatkuvasti

Tietomallintaminen yleistyy jatkuvasti, mutta aivan vielä ei voida puhua alan standardista. Tietomalleihin liittyy pelkoja kalleudesta tai hankaluudesta. Ajatellaan, että tilaajalla tai urakoitsijalla pitäisi olla omaa tietomalliosaamista tai arvokkaita lisenssejä.

Tietomallien hyödyntämiseen ei kuitenkaan välttämättä tarvita mitään erityisosaamista. Suunnittelutoimisto voi hoitaa tiedot ja opastuksen niin tilaajalle kuin työmaallekin. Pikainen opastus tietomallin käyttämiseen riittää aloittamiseen.

Yhteistyö on voimaa tässäkin asiassa.

Tiesitkö?

Me Optiplanissa käytämme tietomallintamista jopa 95 prosenttia hankkeista. Tutustu tarkemmin hankkeisiimme.

Tietomalli?

Tietomalli (Building Information Model, BIM) on rakennusprosessin koko elinkaaren aikaisten tietojen kokonaisuus digitaalisessa muodossa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, joten voit törmätä myös sanoihin rakennuksen tuotetietomalli tai rakennuksen tuotemalli.

 

Kirjoittaja Elmeri Kryssi työskentelee Optiplan Oy:ssä hankekehityspäällikkönä.