Onko seuraavaksi Cityconin vuoro?

Cityconin israelilaisen pääomistajan Gazit-Globen omistusosuus yhtiöstä lähenee 50 prosentin rajaa.

Viime vuoden lopussa Gazit-Globe omisti 44,6 prosenttia Cityconin osakkeista, huhtikuun lopussa osuus oli 46,06 prosenttia ja syyskuun loppuun mennessä omistusosuus oli noussut jo 47,7 prosenttiin.

Jos sama kehitys jatkuu, pääomistajan osuus ylittää 50 prosentin rajan hyvinkin pian.

Arvopaperimarkkinalain mukaan osakkeenomistajan, jonka osuus kasvaa yli 50 prosenttiin yhtiön osakkeiden äänimäärästä, on tehtävä julkinen ostotarjous kaikista muista yhtiön liikkeeseen laskemista osakkeista.

Jos näin käy, myös Citycon saattaa poistua pörssistä Spondan ja Technopoliksen jalanjäljissä.

Cityconin osakekurssi on laskenut jo pitkään, ja arvostustaso on Inderesin mukaan lokakuussa ollut kuuden vuoden pohjalukemissa sijoituskiinteistöjen arvoon verrattuna (EPRA NAV).

Amerikkalaisjätti Blackstone teki ostotarjouksen Spondasta kesällä 2017 ja osti yhtiön pois pörssistä noin 1,8 miljardilla eurolla. Kyseessä oli Suomen kaikkien aikojen suurin kiinteistötransaktio kiinteistöjen käypiä arvojen perusteella: Spondan kiinteistösalkun arvo oli noin 3,8 miljardia euroa.

Elokuussa eurooppalainen pääomasijoitusyhtiö Kildare Partners teki ostotarjouksen Technopoliksesta. Ostotarjouksen perusteella Technopoliksen kaikkien osakkeiden arvo oli noin 730 miljoonaa euroa. Kesäluun lopussa Technopoliksen sijoituskiinteistöjen käypä arvo oli noin 1,6 miljardia euroa.

Ostotarjouksen lopullisen tuloksen mukaan Kildare Partners sai 93,12 prosenttia Technopoliksen osakkeista ja aloitti loppujen osakkeiden lunastusmenettelyn 17. lokakuuta.