Normien höllentämistä täyskiellolla?

Vilkasta keskustelua, närää ja vastalauseita herättänyt Helsingin kaupungin viranomaisten suunnitelma asuntokonversioiden täyskiellosta koko kantakaupungin alueella palautettiin tiistaina uuteen valmisteluun kaupunkisuunnittelulautakunnan kokouksessa.

Luojan kiitos. Täyskielto ei kuulosta ihan tältä päivältä, jona hallituksen kärkihankkeisiinkin kuuluu sääntelyn vähentäminen.

Tyhjä toimistotila puhuttaa lähes päivittäin, mutta kaupunkisuunnitteluvirasto pelkää silti, että toimistotilojen tarjonta ei kohta vastaa kysyntää, jos kiinteistöjä muutetaan asuinkäyttöön.

Tokihan jo yleiskaavakin määrä, että keskustassa on säilyttävä työpaikkoja, kuten toimistoja. On kuitenkin hätävarjelun liioittelua kieltää konversiot lähtökohtaisesti kokonaan tietyissä kortteleissa.

Käyttötarkoituksen muutokset toimistosta asumiseen ovat edelleen yksittäistapauksia ja suuri osa toimistotilasta ei moiseen vääntyisi millään.

Toisaalta moni muutoskohde on alun perin rakennettu asumiskäyttöön. Eikö arvotalon alkuperäistä käyttötarkoitustakaan saisi palauttaa?

Kaupunkisuunnittelulautakunta järjestää keskuudessaan miniseminaarin, jossa tuodaan esille useiden eri tahojen asiantuntijanäkemyksiä ja tutkimuksia. Uuden valmistelun jälkeen asia palautunee käsittelyyn ensi maaliskuussa. Silloin päädytään varmasti viisampaan lopputulokseen.

Edellinen artikkeliAsuntoluottodirektiivi – miten vakuudet arvioidaan jatkossa?
Seuraava artikkeliKiinteistön omistaja maksaa laskun Suomen energiastrategiasta