Energiakriisi pakottaa yritykset miettimään energiankulutustaan entistä tarkemmin. Sähkön kulutushuippujen vältteleminen auttaa pienentämään sähkölaskua ja tukemaan myös koko yhteiskunnan toimintavarmuutta aikoina, jolloin sähkön saatavuus on rajallista ja kysyntä kovaa. Digitaaliset ratkaisut optimoivat kiinteistön ohjaamista helposti ja yksityiskohtaisesti.
Nopeita ratkaisuja kiinteistön energiatehokkuuteen
Lähes kaikissa kiinteistöissä on joustovaraa energiankulutuksen suhteen. Esimerkiksi suuressa kauppakiinteistössä ilmanvaihdon tehon rajaaminen hetkellisesti ei ehdi heikentämään sisäilmaa merkittävästi. Monista kiinteistöistä löytyvien sadevesirännien sulanapitokaapeleiden sammuttaminen pariksi tunniksi tuskin myöskään aiheuttaa haittaa kiinteistöille.
Säädön ja säästön paikkoja on monia, mutta tekeminen menee hankalaksi, jos jokaisessa kohteessa pitää vierailla erikseen ja ohjaus tehdä manuaalisesti. Nopea, jopa tuntikohtainen reagointi sähkönhinnan vaihteluun ei luonnollisestikaan onnistu, jos esimerkiksi ilmanvaihdon, valaistuksen, lämmityksen tai muiden energiasyöppöjen toimintojen säätäminen vaatii aina asiantuntijan kohdekäyntiä.
Tälle perinteiselle toimintamallille on onneksi olemassa vaihtoehto, jolla kiinteistöjen energiankulutuksen optimointi helpottuu ja nopeutuu.
Moderni kiinteistönhallinta reagoi energian hinnan muutoksiin
Digitaalisen Caverion SmartView -alustan avulla voit pienentää muutamalla klikkauksella jopa satojen kiinteistöjen kulutusta ilman, että jokaisessa kiinteistössä pitää vierailla erikseen. Alustan hyödyntäminen vaatii parhaassa tapauksessa vain nykyaikaisen kiinteistöautomaatiojärjestelmän ja sen yhdistämisen digitaaliseen palveluumme.
Sen lisäksi, että Caverion SmartViewn kautta voidaan ohjata useaa kiinteistöä samanaikaisesti, se mahdollistaa myös datan monipuolisen hyödyntämisen kiinteistöjen optimoinnin tukena. Tänä talvena erityisen relevantti muuttuja on tietenkin sähkön spot-hinta, jota Caverion SmartView pystyy myös seuraamaan.
Alustalle voidaan määrittää ennalta säästötoimenpiteet, jotka se ottaa automaattisesti käyttöön sähkön spot-hinnan ollessa korkeimmillaan. Esimerkiksi ilmanvaihtoa voidaan säätää hetkellisesti pienemmälle. Kiinteistöstä riippuen nämä väliaikaiset säästötoimenpiteet voivat pienentää energiankulutusta jopa 20–30 prosenttia. Tämä lyhentää sähkölaskua huomattavasti varsinkin tilanteissa, joissa sähkön hinta on huipussaan.
Hintaperusteinen kulutusjousto ei vaadi mukavuudesta tinkimistä
Caverion SmartView -ratkaisu perustuu tekoälyyn, joka automaattisesti seuraa ja analysoi kiinteistön toimintaa vuorokauden ympäri. Tämä mahdollistaa yllä kuvatun hintaperusteisen kulutusjouston, eli energiankulutuksen mukauttamisen sähkön hinnan vaihteluiden perusteella. Tekoäly seuraa kiinteistön olosuhteita tarkasti ja sen avulla säästötoimenpiteet voidaan optimoida niin, etteivät ne vaikuta kiinteistön käyttömukavuuteen tai sen pitkän aikavälin toimivuuteen.
Jatkuva seuranta mahdollistaa myös entistä tarkemman raportoinnin. Sähkön spot-hinta ei ole ainoa mahdollinen tietolähde, jolla kiinteistön toimintaa voidaan ohjata, vaan myös muuta asiakkaan tarpeita parhaiten palvelevia datalähteitä voidaan hyödyntää. Kulutusjouston tekniikkaa voidaan esimerkiksi hyödyntää myös vapaaehtoisessa sähköjärjestelmän tukiratkaisussa, johon osallistumalla voimme välttyä sähkökatkoilta.
Kulutusjoustoratkaisuille on odotettavissa tarvetta myös tulevaisuudessa, kun energiantuotannossa siirrytään vahvemmin uusiutuviin energiantuotantomuotoihin ja tuotannossa tapahtuu vaihtelua.
Asiantuntijoidemme koostama opas kiinteistöjen energiansäästöstä kertoo myös vinkkejä korkeista sähkönhinnoista selviämiseen.
Kerron mielelläni lisää energiansäästön ja hintaperusteisen kulutusjouston mahdollisuuksista. Caverion SmartView -palvelu on otettavissa käyttöön ilman vierailua kiinteistöissä eikä se vaadi lisälaitteiden asennusta – ota yhteyttä!
Kirjoittaja Antero Vauhkonen työskentelee Caverion Suomi Oy:ssä digitaalisten palveluiden johtajana (Head of Digital Services).