Kreikka vaikuttaa – mutta miten?

Epävarmuus on myrkkyä sijoittajille. Osakemarkkinoilla hermojen heilahtelu näkyy sekunneissa, mutta eivät kiinteistömarkkinatkaan ole immuuneja epätietoisuudelle.

Kiinteistöjenkin kohdalla välittömät vaikutukset näkyivät pörssissä: Kreikan tilanne on aiheuttanut Euroopassa ainakin sen, että kaksi kiinteistösijoitusyhtiötä on siirtänyt aiottua listautumistaan hamaan tulevaisuuteen. Toinen Saksassa, toinen Italiassa.

Markkinamyllerrystä voi tulla lisää, jos Kreikka eroaa eurosta. JP Morganin Euroopan kiinteistömarkkinoista vastaava tutkimusjohtaja Joe Valente uskoo, että Euroopan liiisausmarkkinat voivat hiljentyä siksi aikaa, kunnes ”pöly laskeutuu”.

Toisaalta varmuutta saatetaan hakea turvallisina pidetyistä paikoista – Lontoosta, Saksasta ja Pohjoismaista.

Joidenkin arvioiden mukaan Kreikan mahdollinen eroaminen eurosta voi säikäyttää aasialaiset sijoittajat, ainakin väliaikaisesti. Toisten arvioiden mukaan tilanne pikemminkin innostuttaa aasialaisia etsimään herkullisia tilaisuuksia markkinoiden heilahteluista.

Sijoittajien luottamus on matalalla, mikä voi viilentää sijoitusvolyymeitä myös kiinteistömarkkinoilla.

JLL:n tuoreen arvion mukaan transaktioiden kokonaismäärä globaaleilla kiinteistömarkkinoilla kasvaa tänä vuotta viitisen prosenttia Kreikasta ja Kiinasta huolimatta.

Edellinen artikkeliKuinka suora on suora?
Seuraava artikkeliRakennuslupatilastoja ei kannata säikähtää