Korona sai ihmiset suojaamaan asuntolainojaan

Korkosuojauksien ottaminen asuntolainaan on kasvanut läpi korona-ajan, kertoo Danske Bankin tilastot. Nyt yli 40 prosenttiin uusista asuntolainoista otetaan korkosuojaus.

– Matalien korkojen aika on jatkunut jo pitkään. Välillä puhutaan sukupolvesta, joka ei ole koskaan kokenut korkoja. Itse katsoisin, että suojauksen yleistyminen kertoo siitä, että suomalaisilla on realistinen näkemys koroista ja niiden vaikutuksesta lainanhoitokuluihin, sanoo Danske Bankin henkilöasiakkaista vastaava johtaja Riikka Laine-Tolonen.

Viime vuosien aikana matalimmillaan lainojen suojaaminen korkojen nousun varalta oli vuonna 2018, jolloin suojauksia uusiin lainoihin otettiin reiluun kymmeneen prosenttiin lainoista. Viime vuonna osuus nousi 35 prosenttiin, mikä on sama taso kuin vuonna 2016.

Lyhennysvapaiden määrä nousi koronakriisin alkamisen myötä voimakkaasti. Korkeimmillaan lähes 14 prosenttia lainoista oli lyhennysvapaalla, mutta nyt taso on pudonnut alle koronaa edeltäneen tason.

Lähes viidennes kaupoista digitaalisesti

Koronakriisi nopeutti siirtymistä digitaaliseen asuntokauppaan. Nyt lähes viidennes kaupoista tehdään digitaalisesti.

– Digitaalisten asuntokauppojen osuus Danske Bankin asuntokaupoista nousi nopeasti keväällä 2020, kun koronan aiheuttamat sulkutoimet olivat kireimmillään. Taso on pysynyt korkeana, ja uskon, että jatkossa yhä harvempi asuntokauppa vaatii käyntiä konttorilla.

Kuvan lähde: Shutterstock.

Edellinen artikkeliLehtileikkeet: Kalliit uudet asunnot auttavat pienituloisia
Seuraava artikkeliHekan keskivuokraan 0,8 prosentin korotus