Kojamosta uusi väylä Suomen asuntomarkkinoille

Suomen kiinteistömarkkinat kansainvälistyvät ennennäkemättömällä vauhdilla. Viime vuosi oli historiallinen, kun kansainvälisistä sijoittajista tuli markkinoiden suurin toimijaryhmä.

KTI:n mukaan ulkomaisten kiinteistösijoittajien omistusten määrä lisääntyi vuoden 2017 aikana lähes 50 prosenttia noin 18 miljardiin euroon. Tämän vuoden tammi–toukokuun aikana ulkomaisten sijoittajien osuus 2,8 miljardin euron kokonaisvolyymistä on ollut 60 prosenttia.

Liikehdintä on levinnyt kaupallisista kiinteistöistä yhä enemmän myös asuinkiinteistöihin. Suomen asuntomarkkinat kiinnostavat monia ulkomaisena tahoja.

Viime viikolla saimme jälleen yhden uuden suuren toimijan, kun eurooppalainen sijoitus- ja varainhoitoyhtiö Round Hill Capital hankki Suomesta yli 3 200 asunnon portfolion.

Listattuja kiinteistösijoitusyhtiöitä meillä on vain kourallinen, mutta kohta yksi lisää: Kojamo kertoi kauan kaipaillun aikeensa listautua pörssiin.

Entinen VVO omistaa liki 36 000 vuokra-asuntoa, ja sen sijoituskiinteistöjen käypä arvo on arvo 4,9 miljardia euroa. Portfolio on laadukas: 98 prosenttia asunnoista on kasvukeskuksissa ja taloudellinen vuokrausaste 96,3 prosenttia.

Listautumisanti alkoi maanantaina 4. päivä ja päättyy 14. kesäkuuta. On mielenkiintoista nähdä, millaiseksi Kojamon uusi omistajapohja muodostuu ja millainen se on vaikkapa kahden vuoden kuluttua. Kojamo tarjoaa uuden helpon ja likvidin väylän Suomen asuntomarkkinoille myös kansainvälisille tahoille.