Kiinalaiset peruuttavat

Sitkeiden huhujen mukaan kiinalaiset jättimäisiä ulkomaisia sijoituksia tehneet eläke- ja sijoitusyhtiöt ovat edelleen visusti valtion hampaissa. Ilmiö nosti päätään jo viime kesänä.

Kaksi vuotta sitten suuryhtiöt HNA, Dalian Wanda ja Anbang tekivät lähes viikoittain mittavia kiinteistökauppoja Kiinan rajojen ulkopuolella, muun muassa Euroopassa. Investoinnit eivät rajoitu pelkästään kiinteistömarkkinoihin: esimerkiksi HNA on Deutsche Bankin suurin osakkeenomistaja.

Tässä kuussa on paljastettu, että HNA aikoo myydä ulkomaisia sijoituksiaan peräti 16 miljardin dollarin edestä tämän vuoden ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Myyntisuunnitelmista on kertonut myös Wanda.

Kiinan valtiollinen eläkeyhtiö Anbang on toistaiseksi kiistänyt kaikenlaiset myyntiaikaan, vaikka useat ”asioista hyvin perillä olevat tahot” ovat kansainvälisten uutistoimistojen mukaan kertoneet, että Kiinan hallitus on käskyn antanut.

Samaan aikaan Blackstonen huhutaan haluavan ostaa Anbangilta takaisin Manhattanilla sijaitsevan luksushotelli Waldorf Astorian, jonka Anbang hankki vuonna 2014 lähes kahdella miljardilla dollarilla. Neuvotteluja on kuulemma jo käyty.

Bloomberg listasi äskettäin kiinalaisjättien merkittävimmät omistukset, luettelo löytyy täältä.

Edellinen artikkeliEurooppalaista vihreää asuntolainaa muokataan Suomen oloihin
Seuraava artikkeliHuhtanen Capitalille mittava yritystodistusohjelma